Inspiration, Nyheder og Events, insights-blogs, Nyheder, Sustainability, food-catering

Gæt engang:
Hvilket emballagemateriale snakker vi om?

25 okt. 2023 — Fødevareemballage; Trend; Miljøvenlig emballage
Udskriv
hvilket emballagemateriale taler vi om

Det er et fantastisk materiale til cirkulær økonomi. Det kan genanvendes uden at miste sin kvalitet. Man kan spare op til 96% energi ved at genanvende det i stedet for at producere nyt. I Europa bliver hele 73% af materialet faktisk genanvendt, hvilket gør det til dét materiale med den højeste realiserede genanvendelsesprocent. Kan du gætte, hvad det er?

Det er et fantastisk materiale til cirkulær økonomi. Det kan genanvendes uden at miste sin kvalitet. Man kan spare op til 96% energi ved at genanvende det i stedet for at producere nyt. I Europa bliver hele 73% af materialet faktisk genanvendt, hvilket gør det til dét materiale med den højeste realiserede genanvendelsesprocent. Kan du gætte, hvad det er?

Gættede du på aluminium? For det er faktisk det rigtige svar: A for aluminium. Et materiale med miljøfordele, som mange måske ikke er bekendt med.

Det unikke ved aluminium er dets evne til at blive genanvendt igen og igen – tænk bare på vores pantsystem for dåser i Danmark. Det er ikke bare en ressource, vi tager fra jorden, udnytter og derefter smider væk. Nej, vi genanvender det faktisk. Faktisk bliver 75% af al den aluminium, vi nogensinde har udvundet, stadig brugt i dag – 75%!

 

hvilket emballagemateriale taler vi om_2.png

75% af al produceret aluminium bliver stadigvæk brugt den dag i dag.

Den misforståede aluminiumsbakke

Spørger du forbrugerne om, hvad de opfatter som miljøvenligt emballagemateriale, er det ikke aluminiumsbakken, de nævner. I stedet peger de på papirbaseret emballage - faktisk mener hele 55%, at papirbaseret er det mest miljøvenlige. Metal rangerer lavest, hvilket man må antage viser, at mange ikke kender til de miljøfordele, som aluminium tilbyder. Papir med sit naturlige udseende er side om side med farven grøn blevet symboler for bæredygtighed, og dermed også svaret på ”hvad er bæredygtig emballage?”.

Derfor kan vi tale om ’den misforståede aluminiumsbakke’, som i modsætning til papirbaseret emballage kan:

  • genanvendes uendeligt
  • genanvendes uanset hvilken type fødevarer den har indeholdt.

 

Desuden kan aluminiumsbakken, i modsætning til papir, tåle både fryser, køleskab, ovn og grill.

 

Valg af miljøvenlig emballage er bare mere nuanceret

Nu skal det ikke lyde, som om aluminiumsemballage er det eneste rigtige valg. Papirbaseret emballage har også sine klare miljøfordele. Pointen er, at vi ikke må tro, at ét bestemt emballagemateriale er den ultimative løsning. Valget af bæredygtig og miljøvenlig emballage er mere nuanceret end som så – der findes ingen facitliste.

Det kræver i virkeligheden, at vi tænker cirkulært frem for lineært og tager hensyn til miljøet på alle niveauer. Vi skal også overveje emballagens livscyklus fra start til slut. Så spørgsmålet er: Er emballagen stadig genanvendelig efter, vi har brugt den til mad? Tænk på pizzabakken. Den er ofte papirbaseret og kan i teorien genanvendes op til 5-7 gange. Men har pizzaen sat sine fedtet spor, ender bakken ikke til genanvendelse, men i restaffaldet til afbrænding.

Dertil kommer den danske affaldsinfrastruktur, som gør valget af miljøvenlig emballage endnu mere komplekst. Ansvaret for affaldsindsamling ligger hos de enkelte kommuner. Det betyder, at der ikke er en ensartet tilgang til, hvordan vi i Danmark behandler emballagematerialer efter indsamling. I én kommune kan et materiale blive genanvendt, mens det i en anden bliver brændt af.

 

 

Så husk; bæredygtighed er en rejse og ikke en destination

Med den kompleksitet, der er forbundet med valg af miljøvenlig emballage, kan vi kun tage det ét skridt ad gangen. Husk på, at hvis du vælger at foretage en ændring i dag, er det bedre end det, du gjorde i går.

Og heldigvis er der hjælp at hente. Vores emballagespecialister står klar til at assistere dig. Med et bredt sortiment og et omfattende leverandørnetværk kan vi anbefale den bedste emballageløsning, der passer præcis til dine behov.

Kontakt os, så finder vi en løsning sammen.

hvilket emballagemateriale taler vi om_3.png

Du har skiftet din emballage med omtanke for miljøet, men ikke alle ser det. Alt er ikke papirbaseret, og dine nøje udvalgte smoothiebægre i genanvendelig PET plastik bliver misforstået. Din forretnings ansvarlighed bliver misforstået - hvad gør du?

Find svaret her

 

Kilder:

  • European Aluminium. 2020

https://www.alufoil.org/

  • Eurostat. Numbers include beverage cans. 2020

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Main_Page

  • European Paper Recycling Council. 2022

https://www.paperforrecycling.eu/

  • Two Sides, Trend Tracker 2023

https://www.twosides.info/trend-tracker-2023/