Topbanner_horeca.jpg
Hotel, restaurant og café
Rengøringsrutiner der
ikke får dig i fedtefadet

Som gæst på hotel, café eller restaurant ser du frem til at blive forkælet; lækker mad, hyggelige omgivelser og venlig servering er højdepunkterne for en god aften. En stor del af den oplevelse vurderes faktisk ud fra rengøringen. Det bemærkes ikke når der er rent, men det bemærkes så sandeligt når der er beskidt. Endnu højere krav stilles der til hygiejnen i køkkenet, hvor maden der bliver serveret, kommer fra. Skal rengøringen lave skår i dit image og få dig i fedtefadet? Nej, vel? Læs med og få styr på de gode rengøringsrutiner.

Ikke det du søgte?
Find din branche her:

Den 5-stjernede oplevelse

... starter ved rengøringen. I hotel- og restaurationsbranchen er trafikken på toilettet højt. Samtidig er det også her gæsterne ofte vurdere bruger rengøringsstandarden og bruger denne som pejlemærke for resten af deres oplevelse. Hvilken oplevelse giver du dine gæster - er den 5-stjernet?

toilet.jpg

7 ud af 10 kommer ikke igen, hvis toilettet ikke er rent og pænt

Ville det ikke være ærgerligt, hvis det var toilettet der afskrækkede dine gæster fra at komme igen, når nu du har så meget at byde på; venlig servering, hyggelige omgivelser og overdådig mad? Toilettet er uden tvivl et nøglepunkt hvor rengøringen i høj grad skal prioriteres, så det ikke bliver et talemene med et negativt ekko. 

Must-haves til rengøring af toilettet

Sæbe_skum.jpg

Har du overvejet skumsæbe?

Den mest effektive håndvask er med sæbe, og skal der også tænkes på miljø og pengepung er skumsæbe et godt valg, sammenlignet med traditionel sæbe. Skumsæbe reducerer vandforbruget og sæbeforbruget med op til henholdsvis 45% og 36%. Ikke fan af skumsæbe? Vi har vi et bredt udvalg af håndsæbe der klarer håndvasken til perfektion.

Papirhåndklæder.jpg

Ark eller rulle?

Papirhåndklæder i ark er en praktisk og hygejnisk løsning, da arkene dispenseres så du kun rører ved de ark du skal bruge. Ønsker du i stedet færre påfyldninger, er papirhåndklæder i ruller et godt valg da de kommer i større volumer sammenlignet med løsningen i ark.

toilet
Vidste du?
... at 44% undgår toiletter af frygt for hygiejnen.

Gør en god entré

Førstehåndsindtrykket tæller! Det første dine gæster ser og træder ind i, er din entré. Den skal derfor både være flot og indbydende, men også effektiv, så gæsterne ikke trækker skidt med rundt og fordobler din rengøringsopgave. Matting har et væld af flotte måtter og med den optimale måtteløsning kan selv den mest besøgte entré holdes under kontrol.

 

Universer_matting.jpg

Tag ejerskab over din entré - der er penge at spare

Har du en lejeaftale på dine måtter? Så kan der faktisk være gode penge at spare ved at eje sine egne måtter i stedet, da du sparer en masse unødvendige ture til rens. En støvsugning og en tur med gulvvaskeren på måtten giver ofte samme resultat. Vil du se det med dine egen øjne? Matting har udviklet en måtteberegner, så du kan se det sort på hvidt.  

Bag facaden skal det også spille

Restauranten oser af hyggelig stemning, snakken går og smilene er store. Én ting er hvad dine kunder oplever, men lige så vigtigt er det, at det høje niveau også er at finde bag facaden, i køkkenet. Er der ikke styr på rengøringsrutinerne og hygiejen, er der ingen kære mor når Fødevarestyrelsen kommer på visit.

Få det gladeste smil på døren

Vær forberedt! Disse 6 områder, kigger Fødevarestyrelsen altid efter, når de er på kontrolbesøg:

 • Lokaler
 • Maskiner
 • Hygiejne og rengøring
 • Mærkning
 • Egenkontrol
 • Dokumentation

 

Sådan får du det gladeste smil på døren

Overflader.jpg

Pinligt rene overflader

Er du på jagt efter pinligt rene overflader, består rengøringen af to dele: overfladerengøring og desinfektion.

Snavsede overflader skal først rengøres med vand, rengøringsmiddel, og en klud eller aftørringspapir, inden de desinficeres. En del bakterier og virus kan fjernes mekanisk på denne måde. Derefter skal du desinficere overfladerne. Her bør du anvende et godkendt desinficeringsmiddel og en klud eller aftørringspapir. Følg altid producentens vejledning i brugen af rengørings- og desinficeringsprodukter.

Handsker.jpg

Tag hånd om den personlige hygiejne

Hygiejne hos medarbejderne er lige så vigtigt som rene omgivelse, da de ofte har kontakt med fødevarer. Brug handsker når du anretter eller hvis du har fået en rift på hænderne, samt hårnet hvis du har langt hår. Det sikrer en hygiejnisk håndtering af fødevarer. Med skoovertræk, forklæder og skåneærmer kan du både beskytte dit tøj og omgivelser mod snavs. 

Under rengøring bør du også bruge handsker. Smid dem ud bagefter. Bruger du ikke engangshandsker, skal du have forskellige sæt, dedikeret til hver deres område. Når du har taget handskerne af, bør du vaske hænder med det samme. Tør derefter hænderne grundigt i et papirhåndklæde for at forebygge smitte af mikroorganismer. Du kan herunder læse hvilken handske du skal bruge i hvilke situationer. 

Nitril, latex eller vinyl

Hvornår kan du anvende de forskellige handsker?

NITRIL

 • Bedst til håndtering af fødevarer
 • God til personer, der er allergiske over for latex
 • Håndtering af en lang række kemikalier
 • Blød og smidig at anvende
 • Korte rengøringsopgaver
 • Plejeopgaver
 • Kontakt med blod og kropsvæsker
 • Medicindosering

LATEX

 • Korte rengøringsopgaver – uden kontakt med stærke kemikalier
 • Plejeopgaver
 • Kontakt med blod og kropsvæsker
 • Håndtering af fødevarer

VINYL

 • Korte rengøringsopgaver, som ikke involverer stærkekemikalier
 • Håndtering af fødevarer, der ikke indeholder fedtstoffer

Find den handske der passer til lige din opgave her!

dosering
Er dosering virkelig vigtig?
Ja. Bruger du for meget sæbe, vil der dannes skum i
opvaskemaskinen, og skylningen vil ikke kunne nå at
fjerne det hele. Er der for lidt sæbe, vil opvasken ikke
blive ren.

Få skinnende rent service

På en travl dag kører opvaskemaskinen næsten uafbrudt. Bliver køkkengrej og service ikke rent, skal det have endnu en tur, der både er tidsslugende og omkostningfuld. Beskidt service og køkkengrej kan ikke accepteres, da hygiejnen er en top-prioritet. Det stiller krav til opvaskemaskinens præstation. 

AdobeStock_408369175.jpeg (many dish or white plate arranged on basket for cleaning by automatic dishwasher machine in kitchen room restaurant)

Et doseringsanlæg sikrer den høje opvaskekvalitet

Dosering af opvaskemiddel baseret på ledningsevne sikrer dig den højeste opvaskekvalitet. Derfor er det en god idé at investere i et doseringsanlæg med indbygget ledningsevnemåler. Måleren overvåger vandledningsevnen og reducerer proceskemikalier.

Listen med fordele er lang:

 • Komplet løsning til opvask
 • Lav omkostning pr. opvask
 • Ingen tunge løft af dunke
 • Let at gøre ren
 • Automatisk dosering
 • Dosering sker via ledningsevnen
 • Afspænding og pulver kommer væk fra gulvet
 • Må betjenes af unge under 18

 

 

De dyre belægninger

Sådan kommer du
demtil livs

Røde og slimede belægninger

Røde og slimede belægninger skyldes bakterier i opvaskemaskinen, som kommer af for lav sæbedosering eller af at protein- eller fedtindholdet i vandet er for højt. Opvaskemaskiner er fugtige og varme miljøer, hvor fedt- og proteinrester elsker at gro - og det danner bakteriebelægninger. Problemet kan løses ved at bruge et klorholdigt maskinopvaskemiddel, som rengører samtidigt med at det desinficerer. Ellers kan du afrense maskinen med klor eller klorholdig sæbe efter behov.

Kalkbelægninger

Kalkbelægninger kan skyldes at dit vandbehandlingsanlæg ikke fungerer optimalt. Dette skal du have din leverandør (eller en anden professionel) til at udbedre for dig. Først derefter kan det betale sig at afkalke opvaskemaskinen. Dette gøres med almindelig kalkfjerner. Det er vigtigt, at du får efterset dit vandbehandlingsanlæg, hvis du oplever gentagne problemer med kalk. Kalkbelægninger på varmelegemerne giver øgede energiomkostninger fordi maskinen brugere længere tid på opvarmning.

Det essentielle til opvaskemaskinen

Rengøringstips og guides