Som gæst på hotel, café eller restaurant ser du frem til at blive forkælet; lækker mad, hyggelige omgivelser og venlig servering er højdepunkterne for en god aften. En stor del af den oplevelse vurderes faktisk ud fra rengøringen. Det bemærkes ikke når der er rent, men det bemærkes så sandeligt når der er beskidt. Endnu højere krav stilles der til hygiejnen i køkkenet, hvor maden der bliver serveret, kommer fra. Skal rengøringen lave skår i dit image og få dig i fedtefadet? Nej, vel? Læs med og få styr på de gode rengøringsrutiner.
... starter ved rengøringen. I hotel- og restaurationsbranchen er trafikken på toilettet højt. Samtidig er det også her gæsterne ofte vurdere bruger rengøringsstandarden og bruger denne som pejlemærke for resten af deres oplevelse. Hvilken oplevelse giver du dine gæster - er den 5-stjernet?
Ville det ikke være ærgerligt, hvis det var toilettet der afskrækkede dine gæster fra at komme igen, når nu du har så meget at byde på; venlig servering, hyggelige omgivelser og overdådig mad? Toilettet er uden tvivl et nøglepunkt hvor rengøringen i høj grad skal prioriteres, så det ikke bliver et talemene med et negativt ekko.
Den mest effektive håndvask er med sæbe, og skal der også tænkes på miljø og pengepung er skumsæbe et godt valg, sammenlignet med traditionel sæbe. Skumsæbe reducerer vandforbruget og sæbeforbruget med op til henholdsvis 45% og 36%. Ikke fan af skumsæbe? Vi har vi et bredt udvalg af håndsæbe der klarer håndvasken til perfektion.
Papirhåndklæder i ark er en praktisk og hygejnisk løsning, da arkene dispenseres så du kun rører ved de ark du skal bruge. Ønsker du i stedet færre påfyldninger, er papirhåndklæder i ruller et godt valg da de kommer i større volumer sammenlignet med løsningen i ark.
Førstehåndsindtrykket tæller! Det første dine gæster ser og træder ind i, er din entré. Den skal derfor både være flot og indbydende, men også effektiv, så gæsterne ikke trækker skidt med rundt og fordobler din rengøringsopgave. Matting har et væld af flotte måtter og med den optimale måtteløsning kan selv den mest besøgte entré holdes under kontrol.
Har du en lejeaftale på dine måtter? Så kan der faktisk være gode penge at spare ved at eje sine egne måtter i stedet, da du sparer en masse unødvendige ture til rens. En støvsugning og en tur med gulvvaskeren på måtten giver ofte samme resultat. Vil du se det med dine egen øjne? Matting har udviklet en måtteberegner, så du kan se det sort på hvidt.
Restauranten oser af hyggelig stemning, snakken går og smilene er store. Én ting er hvad dine kunder oplever, men lige så vigtigt er det, at det høje niveau også er at finde bag facaden, i køkkenet. Er der ikke styr på rengøringsrutinerne og hygiejen, er der ingen kære mor når Fødevarestyrelsen kommer på visit.
Vær forberedt! Disse 6 områder, kigger Fødevarestyrelsen altid efter, når de er på kontrolbesøg:
Er du på jagt efter pinligt rene overflader, består rengøringen af to dele: overfladerengøring og desinfektion.
Snavsede overflader skal først rengøres med vand, rengøringsmiddel, og en klud eller aftørringspapir, inden de desinficeres. En del bakterier og virus kan fjernes mekanisk på denne måde. Derefter skal du desinficere overfladerne. Her bør du anvende et godkendt desinficeringsmiddel og en klud eller aftørringspapir. Følg altid producentens vejledning i brugen af rengørings- og desinficeringsprodukter.
Hygiejne hos medarbejderne er lige så vigtigt som rene omgivelse, da de ofte har kontakt med fødevarer. Brug handsker når du anretter eller hvis du har fået en rift på hænderne, samt hårnet hvis du har langt hår. Det sikrer en hygiejnisk håndtering af fødevarer. Med skoovertræk, forklæder og skåneærmer kan du både beskytte dit tøj og omgivelser mod snavs.
Under rengøring bør du også bruge handsker. Smid dem ud bagefter. Bruger du ikke engangshandsker, skal du have forskellige sæt, dedikeret til hver deres område. Når du har taget handskerne af, bør du vaske hænder med det samme. Tør derefter hænderne grundigt i et papirhåndklæde for at forebygge smitte af mikroorganismer. Du kan herunder læse hvilken handske du skal bruge i hvilke situationer.
Hvornår kan du anvende de forskellige handsker?
NITRIL
LATEX
VINYL
Find den handske der passer til lige din opgave her!
På en travl dag kører opvaskemaskinen næsten uafbrudt. Bliver køkkengrej og service ikke rent, skal det have endnu en tur, der både er tidsslugende og omkostningfuld. Beskidt service og køkkengrej kan ikke accepteres, da hygiejnen er en top-prioritet. Det stiller krav til opvaskemaskinens præstation.
Dosering af opvaskemiddel baseret på ledningsevne sikrer dig den højeste opvaskekvalitet. Derfor er det en god idé at investere i et doseringsanlæg med indbygget ledningsevnemåler. Måleren overvåger vandledningsevnen og reducerer proceskemikalier.
Listen med fordele er lang:
Røde og slimede belægninger
Røde og slimede belægninger skyldes bakterier i opvaskemaskinen, som kommer af for lav sæbedosering eller af at protein- eller fedtindholdet i vandet er for højt. Opvaskemaskiner er fugtige og varme miljøer, hvor fedt- og proteinrester elsker at gro - og det danner bakteriebelægninger. Problemet kan løses ved at bruge et klorholdigt maskinopvaskemiddel, som rengører samtidigt med at det desinficerer. Ellers kan du afrense maskinen med klor eller klorholdig sæbe efter behov.
Kalkbelægninger
Kalkbelægninger kan skyldes at dit vandbehandlingsanlæg ikke fungerer optimalt. Dette skal du have din leverandør (eller en anden professionel) til at udbedre for dig. Først derefter kan det betale sig at afkalke opvaskemaskinen. Dette gøres med almindelig kalkfjerner. Det er vigtigt, at du får efterset dit vandbehandlingsanlæg, hvis du oplever gentagne problemer med kalk. Kalkbelægninger på varmelegemerne giver øgede energiomkostninger fordi maskinen brugere længere tid på opvarmning.