packaging, Tips, green-news, Nyheder, Emballage, food-catering

De alternative emballagevalg

21 dec. 2022 — Food; Emballage
Udskriv
Banner2_alternative.jpg

Danskerne - og resten af verden - har for alvor fået den grønne tankegang ind under huden, og det afspejler sig i mange af de valg, vi tager. Det handler ikke længere kun om, hvorvidt den mad, vi køber er bæredygtig og/eller økologisk, men om den samlede klimabelastning. Det er derfor ikke nok, at din mad er bæredygtig - der skal også fokus på, hvad madens emballage gør ved miljøet.

Danskerne - og resten af verden - har for alvor fået den grønne tankegang ind under huden, og det afspejler sig i mange af de valg, vi tager. Det handler ikke længere kun om, hvorvidt den mad, vi køber er bæredygtig og/eller økologisk, men om den samlede klimabelastning. Det er derfor ikke nok, at din mad er bæredygtig - der skal også fokus på, hvad madens emballage gør ved miljøet.

Nuancerede billeder af emballage

Vi har efterhånden fået et mere nuanceret billede af emballage. Hvor det førhen handlede om at mindske emballageforbruget, er vi i dag oplyste om, at emballage i visse tilfælde er nødvendigt især for at forlænge holdbarheden på vores madvarer. Bl.a. forlænges en banas holdbarhed fra en til to uger ved emballering i en tynd plastikpose. Dette er nødvendigt, for at bananen kan klare den lange transporttid. Lignende kan en iceberg salat klare sig en lille uge i tynd folie, men bliver slattet på under et døgn uden folie. Det samme er gældene for den tynde plastfolie om agurken.

Således er vores syn på emballage blevet mere nuanceret. I dag handler det i høj grad om, hvordan emballagen er produceret, og hvad den er lavet af. Der findes en række gode alternativer, som ikke samtidig betyder, at man må gå på kompromis med kvaliteten.

Burger.png

Alternativerne pibler frem

For tiden pibler det frem med alternative emballgeløsninger til plast, bl.a. ser vi mere og mere emballering i græs, palmeblade, træfibre og sukkerrørsfibre. Materialerne har hver deres styrker, men er alle oplagte til fødevarer. Når dette så er sagt, skal vi ikke fornægte, at eksempelvis plastik i nogle tilfælde kan være det mest miljørigtige alternativ som ved bananerne, icebergsalaten og agurken. Med andre ord skal der altid tages udgangspunkt i produktet, når der skal vælges emballage. Derfor giver vi dig her et overblik over en række alternative emballagemateriale og deres respektive fordele ved f.eks. frysning og ovn samt nedbrydningsevne. 

v.png

Vidste du at...

Bagasse er et naturligt biprodukt af sukkerproduktionen – fremstillet af ressourcer der ellers ville være gået til spilde. Produkterne er komposterbare og kan genanvendes til energi. Materialet er robust og egnet til mikrobølgeovn og frysning – og så ser det bare hammer godt ud.

Et_gr__nnere_emballagevalg.png

På billederne herover kan du se hvordan produkter af bagasse ser ud.

 

Når du vælger emballagemateriale, tænker du så over hvilket signal det sender? Det kan nemlig være en gode idé at overveje naturlige emballagealternativer, da det kan bruges som en del af din branding. Læs videre og find ud af hvordan.

Send et signal

Det er ikke nogen hemmelighed, at miljørigtig, nedbrydelig og bæredygtig emballage er et stort fokusområde hos mange butikker og restauranter. Det hænger sammen med forbrugernes øgede efterspørgsel på emballager lavet i naturlige materialer som pap, bambus, bagasse eller træ. Samtidig har EU lovgivet omkring brugen af plastikservice, der i 2021 blev forbudt.

"En stor andel af danske og europæiske forbrugere er villige til at betale mere for varer i en miljørigtig emballage, og størstedelen af forbrugerne opfatter papirbaseret emballage, som mere miljørigtig end plastik, glas og metalemballage.*"

Uanset om du bruger miljøvenlige emballagevalg aktivt i din branding eller ej, udstråler produkterne et grønt standpunkt – også selvom de er brune. Det vil indgå i dine kunders opfattelse af din forretning. På den måde viser du dine kunder, at du går fra holdning til handling ved at bruge engangsartikler, der ikke kun er CO2 neutrale, men også er helt fri for brug af fossile ressourcer.

Ambassador_food1.png

*https://www.grakom.dk/nyheder/seneste-nyheder/ny-undersoegelse-mange-forbrugere-er-villige-til-at-betale-for-miljoevenlig-emballage