Tips, Nyheder og Events, Sustainability, Emballage

Er din virksomhed omfattet af udvidet producentansvar? Bliv klogere her

22 aug. 2023 — Bæredygtig; Emballage; Udvidet producentansvar; Cirkulær økonomi
Udskriv
AdobeStock_319624534_11zon.jpg

Er du i tvivl om, hvorvidt du skal tage det udvidede producentansvar på dig? I deres seneste bekendtgørelse kommer Miljøministeriet med deres producentdefinition så alle os, der sidder yderst på stolekanten og venter på svar kan forhåbentlig komme nærmere en afklaring nu.

Er du i tvivl om, hvorvidt du skal tage det udvidede producentansvar på dig? I deres seneste bekendtgørelse kommer Miljøministeriet med deres producentdefinition så alle os, der sidder yderst på stolekanten og venter på svar kan forhåbentlig komme nærmere en afklaring nu.

Lad dig ikke snyde af ordet ”producent”…

For i virkeligheden dækker ordet ”producent” over alle virksomheder, der pakker sine varer i en form for emballage og sælger dem på det danske marked. Er du producent, e-handler eller importerer din virksomhed produkter under dit eget navn eller varemærke, så er du omfattet af det udvidede producentansvar. Det gælder uanset om vi snakker primær, sekundær eller tertiær emballage samt materialetypen deraf.

Copy of Result graph (2).png

Er du klar med pen og papir? Her er hvad du skal gøre…

Er du omfattet, så skal du foruden at bidrage til en mere bæredygtig affaldshåndtering også vælge en kollektivordning samt registrere dine emballagemængder hos Dansk Producentansvar (DAP) inden udløb af første kvartal 2024. Du skal derfor samle alle relevante oplysninger om dine emballageprodukter, såsom emballagetype, materialer og mængder. Det er vigtigt at være nøjagtig og ajourføre dine oplysninger, hvis der sker ændringer i fremtiden.

Har du først lagt to og to sammen nu og indset, at du krydser bagatelgrænsen, og dermed sender mere end 8 tons emballage på markedet om år, skal du være opmærksom på kravene om at oplyse dine emballagemængder i flere forskellige kategorier. I dette tilfælde gælder miljøgradueringen desuden for dig (Miljøgraduering? Er det nyt for dig, så læs vores tidligere artikel her og få svar).  

 

Mange ting er endnu ikke hugget i sten for dette producentansvar. Bekendtgørelsen træder først endelig i kraft 1. januar 2024. Direktivet kan endnu blive til en forordning. Bagatelgrænsen forventes at blive reevalueret i 2027/2028. Og vi afventer fortsat 2. og 3. bekendtgørelse fra Miljøstyrelsen, hvor miljøgradueringen først fastsættes i 3. bekendtgørelse.

 

 

Stadigvæk usikker på dit producentansvar?

Hvis du stadig er usikker på, om din virksomhed er omfattet af udvidet producentansvar, så fortvivl ikke! Når den seneste bekendtgørelse træder i kraft den 1. janaur 2024, kan du få vejledning og svar på dine spørgsmål ved at kontakte Dansk Producentansvar (DPA). De vil være glade for at hjælpe dig videre og sikre, at du har den nødvendige viden til at handle korrekt.

 

…Og har du en emballage som skal fintunes, så det udvidede producentansvar ikke rammer helt så hårdt, som det kunne have gjort, står vores emballagespecialister selvfølgelig til rådighed – tlf. 70 100 102 og justask@antalis.com

Kilder:

  • Miljøministeriet,  Bekendtgørelse om registrering og indberetning af emballage, Juni 2023

https://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/67481

  • VANA, Økonomiske konsekvenser

https://www.vana.dk/pages/saadan-paavirker-producentansvaret-din-virksomhed

Usikker på, hvad det udvidede producentansvar er? 

Få mere at vide her: