Telefonerne er åbne man-tors 8-16.30 fre 8-15
Kontakt os
Inspiration, Nyheder, Produkter & Tips

Miks & match - Når grafiske designere slår sig løs

26 sep. 2021 — null
Udskriv
Mix&match banner

Miks & match har været en modetrend i snart årtier. Men med alle de nye modebloggere på Instagram, der hele tiden søger efter unikke former for stil, har miks & match opnået så stor popularitet, at trenden har invaderet catwalks inden for de sidste par år helt op til de seneste modeshows. Tendensen nyder virkelig godt af brugen af sociale medier og har spredt sig til boligindretning, hvor vintage skandinaviske møbler sættes sammen med gulvtæpper fra Ikea. Miks & match er en sjov og eksperimenterende leg med udtryk, der har indflydelse på alle områder relateret til image, uanset om det drejer sig om en person eller et brand. Grafisk design er ingen undtagelse i dag.

Miks & match har været en modetrend i snart årtier. Men med alle de nye modebloggere på Instagram, der hele tiden søger efter unikke former for stil, har miks & match opnået så stor popularitet, at trenden har invaderet catwalks inden for de sidste par år helt op til de seneste modeshows. Tendensen nyder virkelig godt af brugen af sociale medier og har spredt sig til boligindretning, hvor vintage skandinaviske møbler sættes sammen med gulvtæpper fra Ikea. Miks & match er en sjov og eksperimenterende leg med udtryk, der har indflydelse på alle områder relateret til image, uanset om det drejer sig om en person eller et brand. Grafisk design er ingen undtagelse i dag.

 

_________________ "(…) alt det med at mikse og matche er tit noget med, at det hele sker lidt tilfældigt."Jaakko Tuomivaara

_________________

 

Ifølge senior Graphic Designer Jaako Tuomivara (Supergroup Studios) er det brugen af  computere, der gør det muligt for grafiske designere for alvor at lege med konceptet om at mikse og matche. Som han  selv forklarer, "den både forfærdelige og fantastiske ting ved computeren er, at den gør alting fladt".

På den ene side har den konstante brug af computere gjort det flade look acceptabelt for alle, også for 3D-objekter. Når alt placeres på det samme niveau, er det nemt at lege med forskellige elementer, som f.eks. fotografier, illustrationer og tekst og samle dem. Men mere afgørende har computerskærme været et revolutionerende stykke værktøj, hvor det, du har på skærmen, er så tæt som muligt på at se ud, som om det var lavet på papir. Som han uddyber "jo tættere du kommer på de endelige resultater med det, du arbejder på, jo nemmere er det at prøve alt muligt af, for det skønne ved at mikse og matche er,  at mange af de gode ting sker lidt af sig selv nærmest ved et uheld".

 

Om at lege med kreativt papir

Miks & match handler om personligt tilpasset kommunikation. I andre artikler har vi snakket om indflydelsen af tekstur og farve i kommunikation på papir, hvor hovedargumentet er, at de to elementer bærer et budskab i sig selv. Undersøgelser viser f.eks., at tykt papir giver en fornemmelse af kvalitet, eller at blå signalerer pålidelighed. Men hvad sker der, når vi blander farver eller teksturer? Vi undersøgte sagen nærmere og spurgte Eric Guillouard, koloristdesigner og medejer af Atelier 3D-farvebureauet for at hjælpe os med at forstå det.

_________________

" Om at lege med kreativt papir
"Det er bedre at undgå voldsom farvesammensætning, som varme farver over for kolde farver, medmindre
de har samme værdi."

 

Eric Guillouard
_________________

 

tickets.jpg
Menustak for Bahama
Mamas restaurant
af A-Side-studio på Keaykolour og
Pop’Set (Storbritannien og Nordirland)

 

 

blue&yellow.jpg
"Moonlight Traveller" af
Alan Chong fra Nowmatters
på Keaykolour og
Curious Metallics (Hongkong)

 

 

gifts.jpg
Designet af Andy Chiang
på Curious Alchemy, Curious Metallics,
Skin Curious Collection og
Keaykolour (Hongkong)

 

 

Bureauet, som samarbejder med virksomheder som Hermès, Airbus og Philips, fik også opgaven med at udvikle farveserien for Arjowiggins Creative Papers. Inspireret af det, der allerede foregår inden for maling til indretningsarkitekter, genopfriskede de i 2018 fuldstændig deres portefølje, hvor princippet om at mikse og matche overføres til kreative papirprodukter. Med hans egne ord: "vores koncept giver grafiske designere rigelig mulighed for frit at associere farver velvidende, at alle farvekombinationer fungerer. Det er det, vi kalder en harmoniseret serie". Arjowiggins lancerede derefter i februar 2021 Keaykolour- og Curious Metallics-værktøjer til dem, så de kunne mikse og matche farver med uendelige kombinationsmuligheder.

Han har nogle helt simple regler mht. at matche farver:
"Man kan selvfølgelig holde sig til monokrome farver for at være helt på den sikre side. Det giver sig selv. Hvis du er mere til kontraster, bør du gå efter en meget stærk kontrast med en meget lys farvetone kombineret med en meget mørk. Det er dog bedre at undgå voldsom farvesammensætning, som varme farver over for kolde farver, medmindre de har samme værdi. Hvis du f.eks. tager en pastelgrøn farve og kombinerer den med mørkeorange, vil det sandsynligvis ikke fungere.

Hvis vi f.eks. tager et projekt som en bog eller et katalog, har du helt grundlæggende fire valg. Det første er klassisk, nemlig at bruge et omslag i en lys farve med sider i en lys farve. Det kan være meget elegant at arbejde med neutrale farver. En anden mulighed er at bruge en mørk farve på omslaget, som vil se flot ud mod noget lysere indeni. En tredje mulighed er det kromatiske chok, som vil have en meget kraftig effekt. Den sidste mulighed, som virker meget moderne for mig, men ikke er særligt fremherskende på nuværende tidspunkt, er et lyst, klassisk omslag med farvede sider. Udfordringen er selvfølgelig at trykke på farver og samtidigt sørge for, at det er let at læse, men jeg synes, det er en ret interessant tilgang."

 

 

calendar.jpg

Designet af A-Side Studio på Keaykolour og Pop’Set (Storbritannien og Nordirland)

 

hey!.jpg
Papirvarer af HeyStudio on Pop’Set (Spanien)

 

Miks & match handler mest af alt om frihed til at skabe, så hver kreation er unik. I denne æra med sociale medier, hvor personlighed er altafgørende, tillader miks & match skabelsen af unikke projekter, der kun har personligheden af den person, der skabte dem, til fælles.

Jérôme Noyelle, Antalis Market Development Manager for Fine Papers, forklarer, hvordan "designere, for at tilføje noget anderledes til et trykt projekt, kan blande forskellige farver fra en eller flere papirserier, så de kan skabe en slags kollektion og tilføre et meget stærkere visuelt udtryk. Desuden kan trykketeknikker som skærmprint, prægning eller varmeprægning gøre det muligt at blande farvet papir uden at øge produktionsomkostninger. Samme effekt kan også opnås med offsettryk, hvis det farvede papir har samme intensitet. Ellers kan det blive nødvendigt med nogle blækjusteringer for at opnås samme læsbarhed"

Uanset om det gælder farver eller teksturer, fordobler interaktionen af elementer mulighederne for at levere kommunikation med et smukt udtryk. Inden for boligindretning havde malingsproducenter absolut fanget pointen, da de begyndte at fremstille stof i farver, der matchede deres malingsprodukter.

Om at skabe og blande skrifttyper

Det fascinerende ved konceptet med at mikse og matche inden for design er, hvordan det indebærer, at en gruppe kreative mennesker kanaliserer deres kreativitet ind i en på forhånd fastsat ramme, der derefter gør det muligt for andre at være kreative. Uanset om det drejer sig om en kolorist, der leder efter langtidsholdbare farver at lege med, eller en grafisk designer, der blander forskellige påvirkninger for at skabe et grafisk charter for en kunde, er processen altid den samme. Det starter med at mikse og matche en uendelighed af muligheder for at skabe en ramme, der vil gøre det muligt for andre at udfolde deres kreativitet ved at mikse og blande forskellige elementer inden for denne ramme, så miks og match både er udgangspunkt og resultat for denne proces.

 

 

white&rose.jpg
Bryllupsinvitation af Maria Kirvas
på Keaykolour og Curious Metallics (Rusland)

 

 

mbert
Visitkort af @Mmmimbert på Curious Metallics (Frankrig)

 

 

Skrifttypedesign er et perfekt eksempel på det. Tom Foley, Creative Type Director for Monotype, taler om sit arbejde og forskellige former for indflydelse inden for dette felt. "Skrifttypedesign har altid været en afspejling af bredere kulturelle bevægelser, uanset om det er teknologisk, kulturelt eller endda kommercielt. Hvis du f.eks. ser på den victorianske æra, som er en slags guldalder mht. typedesign, blev meget af det drevet frem af forbedringer inden for tryk eller en vækst i forbrugerkultur. 

Disse ideer gælder stadig. Utrolig meget af det, du ser i nye typer i dag, drives frem af store brands og brugertilpassede skrifttyper, der er lavet specielt til dem, når de skaber en trend mod kommercielt acceptable skrifttyper, og i øjeblikket er det sans serif-skrifttyper af en bestemt type, og samtidigt oplever du en modreaktionen til denne trend, som er meget mere eksperimenterende design, der på en måde bryder med genrer". Hvad angår teknologiske muligheder nævner han to eksempler, der medfører store ændringer inden for de sidste årtier. Den første er skabelsen af den variable fontteknologi, som gør det muligt at lagre et uendeligt antal fonte for samme skrifttyper i en enkelt fil og dermed forbedre tilpasningsmulighederne (se illustration). 

Den anden er den åbne typeteknologi, som kan rumme op til 65.536 tegn. Dette muliggør øget fleksibilitet med f.eks. håndskrevne fonte, da det samme bogstav kan tilknyttes det følgende på mange forskellige måder. Det gør det muligt at skabe komplekse håndskrevne fonte med ikke-latinske alfabeter. Disse indflydelser har gjort det muligt at skabe en masse forskellige skrifttyper.

 

 

_________________

 "Du kan lykkes med at mikse sans serif og en script-skrifttype forudsat, at du følger bestemte regler (…)."

Tom Foley

_________________

 

 

variable-font.jpg
Med forskellige fonte er det muligt at indlæse en enkelt fontfil
på 57 KB for at skabe en næsten uendelig række af stilmæssige udtryk
 

 

Da Tom Foley blev bedt om at give et råd om miks af skrifttyper, mente han, at den almindelige klassificering af skrifttyper (efter periode eller stil) måske kan være umoderne, da vi lever i en tidsalder, hvor folk mikser forskellige typer af indflydelse fra forskellige perioder. "Det vigtigste for et vellykket skrifttypematch er, at de kommer fra den samme genre, den samme tidsalder eller den samme stil. Du kan lykkes med at mikse sans serif og en script-skrifttype forudsat, at du følger bestemte regler, og de altid er temmelig pragmatiske. 

Jeg bruger kaligrafi som en slags udgangspunkt for denne ide om at sammenligne skrifttyper, fordi skrifttyper i dag er afledt af kaligrafiske former. Hvis du forstår dem, kan du træffe bedre valg. Når det gælder typedesign, er der to primære typer kaligrafi, der er virkelig vigtige, som bred nib og spids nib, så du kan lave en skrifttypeserie med en sans serif og en serif, der kan fungere virkelig godt sammen, forudsat at du følger disse kaligrafiprincipper, der binder dem sammen". Macklin-skrifttypen, der er designet af Monotype er et godt eksempel på det.

 

macklin.jpg

Én familie. Mange stilarter. En stemme til hvert øjeblik.

Macklin™ Superfamily af Malou Verlomme fra Monotype Studio.

 

 

Når vi taler om behovet for personligt tilpasset kommunikation, er der er et stigende behov for nye og mere provokerende brands, der tillader folk, som ikke er professionelle designere, at skabe brands, der ser professionelle ud. Disse værktøjer, der er skabt af UX og grafiske designere, breder sig til nye felter, og kollektioner af skrifttyper, der er designet til at fungere sammen ved at følge et miks & match-princip, begynder allerede at vise sig. Men som Foley understreger, er det meningen, kan disse kollektioner ikke undgå at blive mainstream og miste noget af deres personlighed, og derfor er professionelle inden for de kreative fag virkelig vigtige i processen.

Kunsten af mikse og matche er et spørgsmål om smag og subjektivitet. Det kræver erfaring, både om ting der er gået godt og det, der er gået galt. Men fremfor alt kunne de personer, vi interviewede, blive enige om, at miks & match er en kreativ leg, det er sjovt og nedbryder grænser, hvilket vi måske netop har brug for i disse tider.

 

 

 

books-mix-match

Keaykolour og Curious Metallics
komplementære værktøjer

 

 

Peacock Mix&Match

Curious Collection Metallics Peacock
matcher perfekt med Keaykolour Atoll