Nu hvor højtiden nærmer sig, står virksomheder over hele verden igen over for udfordringen med at sende deres kunder et lykønskningskort, der afspejler deres identitet på en mindeværdig måde. Dette år kunne mere end nogensinde være tidspunktet til at genoprette forbindelsen til kunderne, blive husket og gøre indtryk.
Nu hvor højtiden nærmer sig, står virksomheder over hele verden igen over for udfordringen med at sende deres kunder et lykønskningskort, der afspejler deres identitet på en mindeværdig måde. Dette år kunne mere end nogensinde være tidspunktet til at genoprette forbindelsen til kunderne, blive husket og gøre indtryk.
Men hvor kommer traditionen med lykønskningskort fra? Hvad gør, at man husker dem? Er standarderne de samme over hele verden? Vi bad vores partnere rundt om i verden om at give os besked og give os deres råd om stil og etikette på deres markeder. Men først fortæller vi dig en historie.
Når man ser de utroligt kreative projekter, der nu skabes hvert år i grafiske afdelinger, er det svært at forestille sig, at professionelle julekort indtil 1960'erne sjældent var mere end et simpelt underskrevet visitkort. Før det var julekort en tradition, der kun blev delt med familie og venner. Dens oprindelse kan tydeligt identificeres, hvilket gør den til en af de få juletraditioner, hvis oprindelse er ukontroversiel.
Lad os forestille os en grafisk designer, der har fået til opgave at oprette en ny grafisk identitet for en virksomhed. Kognitiv forskning har vist betydningen af forberedelses - eller forskningsfasen for kreativt design1. Sammenfattende, jo mere forskning der foretages på et problem, jo mere sandsynligt er det, at der kommer et kreativt svar på det. Så vores grafiske designer starter med denne forberedelsesfase, han tegner et klart billede over hans klients behov og samler så meget information som muligt om virksomhedens historie, lignende mærker, visuelle elementer, for at fodre hans hjerne med data.
Julekort af J.Callcott Horsley for Sir Henry Cole, 1843
I 1843 fandt Sir Henry Cole, en prominent engelsk protektor og fortaler for det britiske postvæsen, en let løsning på bunkerne af ubesvaret post på sit skrivebord. I det victorianske England var det meget vigtigt at besvare al indgående post, og Sir Cole havde omkring tusind breve med hilsner at skrive. Han bad en kunstnerven ved navn John Callcott Horsley om at male et kort, der viste en familiemiddag – det repræsenterede også børn, der drak vin, hvilket forårsagede noget af en skandale i samtiden. På bagsiden fik han trykt en hilsen og udfyldte hvert kort med modtagerens navn. Og derved skabte han det første julekort. Det samme kort blev kopieret i årevis, før kunstnerne besluttede at begynde at lave deres egne kort, men traditionen spredte sig hurtigt i Storbritannien og med god grund. Fra det kejserlige Rusland til USA og Japan og over hele Europa var der tradition for at besøge alle slægtninge dagen efter jul og nytårsaften. Hvis der ikke var nogen hjemme, efterlod de besøgende normalt en note med deres hilsner. Julekortet blev hurtigt taget i brug verden over som et mere praktisk alternativ.
Det menes, at Louis Prang, en preussisk litograf, der emigrerede til Boston, i 1875 skabte det første julekort med oprindelse i USA. Han bidrog også med en vis innovation af processen for trykning af kortene. Indtil det tidspunkt blev kortene trykt i sort og hvid og derefter malet i hånden, hvilket gjorde dem ret dyre. Prang havde lært farvelitografiteknikken i Tyskland og var i stand til at udskrive kort i meget højere tal, og dermed begyndte demokratiseringen af lykønskningskortene.
På den anden side af kloden introducerede russiske købmænd traditionen med kort til Rusland i 1890'erne ved at købe kort, der ikke var nogen ord på, og derefter skrive hilsner på russisk i hånden. Og som det sker, når et fænomen breder sig rundt om i verden, er traditionen blevet tilpasset til de forskellige steder.
Faktisk viser en nylig undersøgelse2 , at den kreative proces også involverer kontrolnetværket, et andet område af hjernen, der er forbundet med kognitiv kontrol og evaluering. Normalt fungerer disse to dele af hjernen hver for sig, men på en temmelig unik måde er de sammenkoblet, når de er engageret i kreativ tænkning. Efterhånden som ideer dukker op, evalueres de og gentænkes igen og igen ved hjælp af sammenkoblingerne mellem standardnetværket og kontrolnetværket.
Julekort af Louis Prang, US, Chromolithography, 1875
Industrien for lykønskningskort, som vi kender den i dag, begyndte i 1915 med et amerikansk firma, der hed The Hall Brothers company. De så, at folk ikke havde tilstrækkelig plads til at skrive på et postkort, og de ændrede formatet for lykønskningskoret til det, vi kender i dag: 10 x 15 cm, foldet i to og placeret i en kuvert.
Virksomheden bestilte kunstværker fra fremtrædende malere til at dekorere kortene i de følgende årtier: Norman Rockwell, Salvador Dalí… Det nye format var en øjeblikkelig succes, og i 1925 blev virksomhedsnavnet ændret til Hallmark.
Julekort af Salvador Dali for Hallmark, 1959
Samtidig i Rusland havde kulturrevolutionen i 1917 sat en stopper for traditionen med lykønskningskort, og det var først i 1940'erne, at der blev indført en type lykønskningskort i Sovjetunionen, og det kun for at fejre nytår. Kortene viste ofte billeder fra krigen, og de blev lavet for at informere det sovjetiske folk om sejrene mod nazistenes hær. Det var først efter Stalins død, at de mere traditionelle lykønskningskort med julemanden, snemænd, juletræ osv. begyndte at dukke op igen. Kortene var dog stadig gennemsyret af propaganda og var ofte knyttet til vigtige meddelelser fra den tid, såsom udforskning af rummet eller ekspeditioner til Antarktis. I dag er nytårskort stadig en veletableret tradition i Rusland og de slaviske lande.
I globaliseringens tidsalder følger de fleste lande i verden traditionen med lykønskningskort. For at navigere mellem de forskellige sociale spilleregler i de forskellige lande har vi søgt hjælp hos vores Antalis-eksperter verden over.
Nytårskort, USSR, 1941
Nytårskort, USSR, 1950
Nytårskort, USSR, 1950
De fleste af vores eksperter er enige om, timingen for julekort: de skal sendes i begyndelsen af december og bør under ingen omstændigheder ankomme efter nytårsaften. Der er dog et par undtagelser fra denne regel.
De første angår lande med ortodokse traditioner, såsom Rusland, Ukraine eller Georgien. Som vores ekspert Elena Berezina forklarer, "Rusland fejrer ortodoks jul den 7. januar, så det betragtes som normalt at sende et kort i slutningen af december".
Lykønskningskort med vinterscene på Invercote for Iggesund af Santoro Graphics, Storbritannien
Kalender på Olin Smooth White af Ann Maelfeyt for An Brysse, trykt af Puntgaaf Gedrukt, Belgien
"Delicious and thoughtful new year wishes", bokssæt trykt på Curious Metallics Chartreuse, af Ingrid Picanyol Studio, Spanien
2019 Julekort af Hélène Nounou for Kering trykt på Keaykolour
Den anden undtagelse er Frankrig. Som vores ekspert Jérôme Noyelle forklarer: "Du kan sende dine hilsner til slutningen af januar i Frankrig, det betragtes ikke som et problem, og vi modtager ofte lykønskningskort ved årets slutning lige efter nytår, som ønsker os alt det bedste."
I Japan er timing afgørende, da nytårskort (eller Nengajo) skal leveres præcis den 1. januar. For at opnå dette mirakel tilbyder det japanske posthus sine kunder at opbevare kortene indtil den givne dag og levere dem 1. januar. Når du modtager en Nengajo, betragtes det som meget dårlig opførsel ikke at svare, så hvis du har modtaget et kort fra nogen, som du ikke har sendt til, accepteres det at svare indtil 7. januar.
Men husk, at man normalt ikke sender hilsener til en familie, der har oplevet dødsfald i det forløbne år.
Som hovedregel er det således sikkert at sende julekort i begyndelsen af december. Da Kina, Vietnam og Korea fejrer nytår i februar, og Cambodia og Laos i april, er reglerne lidt forskellige i de fleste asiatiske lande.
Selvom kortenes stil har en tendens til at blive mere ens her i Pinterest-tidsalderen, er der visse særegenheder i de forskellige lande.
I Japan fremhæver Negajo-traditionen ofte dyret fra det kommende års stjernetegn, normalt på en pastelbaggrund.
I USA er der en stærk tendens til at bruge inspirerende citater på nytårskort. Lige som i Frankrig er det ikke så meget julen, der afbildes, det er mere nytårsønsker om lykke og succes.
Japanese Negajo, 2020
Vores ekspert Daiva Mažvilaitė-Varnienė forklarer, at i Litauen er “metalliske papir meget populært, men der er en stigende tendens til at vælge papir med naturlig overflade og naturlige farver. Lette farver og smagfuldt design foretrækkes. Ikke blankt papir eller blankt tryk såsom UV-lak eller folieblokering”.
Tilsvarende forklarer Saskia Rautzenberg, at “i Tyskland er tendensen pænt kvalitetspapir med enkle design og matchende julefarver, men ingen overdrevne effekter”.
Spanien talte Raquel Palencia entusiastisk om meget innovative lykønskningsprojekter, hvor papiret formidler en sansemæssig oplevelse.
I Rusland viser illustrationerne på kortene henviser ofte traditionelle jule- og vintertemaer, selvom der ikke er julehilsener på kortene. I Rusland er der også en anden særegenhed, forklarer vores eksperter: Hvis du er gået glip af nytårshilsener, skal du ikke bekymre dig for meget, da kvindedagen er et meget vigtigere tidspunkt for virksomhederne til at kommunikere.
Med disse tip i baghovedet er du nu klar til at sende dine hilsner til kunder over hele verden. Men inden vi gør det, vil vi tilføje et sidste tip: Vi har bemærket gennem årene, at nogle virksomheder er så fokuserede på at være kreative, at de faktisk glemmer at inkludere hilsner i deres lykønskningskort.
I disse tider med fysisk distancering kan lykønskningskort være en nyttig måde at kommunikere med kunderne på, men glem ikke at give dem din besked. Den sansemæssige oplevelse af papir kan være nøjagtigt, hvad der kræves for at genoprette forbindelsen til dem efter de sidste par måneder, og vi ser frem til at se de projekter, der vil dukke op på et tidspunkt, hvor sansemæssige oplevelser er mere nødvendige end nogensinde.
Lykønskningskort varm folie tryk af Imprimerie Chauvat-Bertau
Lykønskningskort af Demon Press, Russia
Lykønskningskort på Pop’set Storm by Mark + Fold, UK
Forårskort med citat af digteren Mayyakovsky, Russia
Leder du efter inspiration? Se vores udvalg af kreativt papir til lykønskningskort her.