office, Kontormiljø, Kontormiljø

Undgå gener med den rette belysning på arbejdspladsen

01 dec. 2022 — Kontormiljø, Arbejdsmiljø, Office
Udskriv
promotion-white-paper

Vidste du at behovet for lys stiger med alderen? Faktisk har en 45 årig brug for dobbelt så meget lys som en 20 årig. Sidder du stadig med den arbejdslampe du købte for 10 år siden? Så er det måske på tide at overveje en ny.

Vidste du at behovet for lys stiger med alderen? Faktisk har en 45 årig brug for dobbelt så meget lys som en 20 årig. Sidder du stadig med den arbejdslampe du købte for 10 år siden? Så er det måske på tide at overveje en ny.

Vi bruger cirka 8 timer om dagen på vores arbejde - ofte indendøre. Vi er derfor konstant udsat for det, man kalder kunstigt lys, især i de mørke måneder, vi befinder os i. Derfor er det vigtigt at have det rette lys, så vi har et godt og sundt arbejdsmiljø, der både sikrer trivsel og effektivitet. 

Cirka 70 % af de skandinaviske kontorer har ikke det rette lys. Arbejdstilsynet anbefaler som minimum 500 lux, men et loftslys har generelt kun 200 lux - dvs. 300 lux under det anbefalede minimum. 

Den rette lampe kan her være løsningen, men hvilken lampe skal du så vælge til kontoret? Find tips i denne artikel. 

Gener ved forkert belysning på din arbejdsplads

Synsproblemer

Oplever du synsproblemer, når du arbejder? Så kan de måske skyldes, at du ikke har nok lys til de arbejdsopgaver, du sidder med. Det giver anledning til hyppigere blinken, som har konsekvensen af synsproblemer. 

Øjentræthed

Føles øjnene trætte? Er de ofte meget røde, tørre og trætte, så kan det være du døjer med øjentræthed, som er en konsekvens af dårlig arbejdsbelysning. 

 

Hovedpine & koncentrationsbesvær

Oplever du koncentrationsbesvær eller har du ofte hovedpine efter en arbejdsdag, kan det skyldes sammentrækning af øjenmusklerne, som kommer af det forkerte arbejdslys.  

Øg den visuelle komfort med den rette lampe

  • VÆLG EN LAMPE MED JUSTÉRBAR FARVETEMPERATUR

 

Når du skal vælge din arbejdslampe så vælg én, hvor det er muligt at indstille farvetemperaturen, som måles i kelvin (K). Det er en essentiel funktion, da den giver mulighed for at tilpasse farven individuelt efter dine arbejdsopgaver - 2500-3000 K anbefales til læsning og 4000-6500 K ved præcisionsarbejde. 

 

  • VÆLG EN LAMPE MED OPTIMALT CRI.

 

Ved valg af den rigtige lampe skal du se på CRI (Color Rendering Index). Det fortæller, hvor godt en lampe gengiver farver, så naturligt som muligt - CRI anbefales at være > 80.  

 

CRI1.jpg

CRI < 80

CRI2.jpg

CRI > 80
  • VÆLG EN LAMPE, DER GIVER ET ASYMMETRISK LYS

 

Et godt valg af lampe er en lampe, som giver et assymetrisk arbejdslys. Det oplyser et større område af arbejdsfladen, begrænser kontraster mellem lys og mørke og neutraliserer blænding - asymmetrisk lys øger derfor din visuelle komfort.

blænding1.jpg

direkte blænding

blænding2.jpg

indirekte blænding

Sørg for det rette lys med den rette placering af din lampe

Har du først valgt den rigtige lampe til dine arbejdsopgaver, handler det om at give den, den rette placering, så du får de optimale øjenbetingelser. 

Følg disse simple regler for at få det fulde udbytte af lampen:

 

  • PLACÉR LAMPEN 35-40 CM FRA SKRIVEBORDETS OVERFLADE (OG ALTID UNDER ØJENHØJDE).

 

  • PLACÉR LAMPEN MODSAT DEN HÅND DU SKRIVER MED (SÅ UNDGÅR DU AT SKYGGE FOR LYSET).

 

  • UNDGÅ, OM MULIGT, BLANKE OVERFLADER PÅ SKRIVEBORDET

 

 

Se udvalget vores lamper på webshoppen - alternativt kan du kontakte kundeservice på 72 100 702

Kilder:

  • Arbejdstilsynet, AT-vejledninger, Kunstig belysning

https://at.dk/regler/at-vejledninger/kunstig-belysning-a-1-5/

 

Sidste nyt omkring kontormiljø