Valg af miljøvenlig fødevareemballage kan sende et stærkt miljøsignal til dine kunder. Det må dog ikke være på kompromis af funktionalitet og emballagens egenskaber.
Så hvad er det rigtige valg af miljøvenlig emballage? Det handler om materialerne - du kan blive meget klogere på miljøvenlige materialer lige her.
Palmeblade er et biomateriale fremstillet af naturlig faldne blade – altså et naturligt affaldsprodukt, som får et formål ved omdannelse til skåle, tallerkner og fade.
Palmebladene vaskes, presses til den ønskede form og tørres herefter. De færdige produkter tåler helt ned til -25 og op til 220 grader celcius – så de kan bruges både i ovn, microovn og fryser.
Palmebladeprodukter kan genanvendes på to måder. Enten som kompost eller som en del af restaffald, der brændes og genanvendes til energi.
Ud af restproduktet fra sukkerproduktion dannes bagasse - et affaldsprodukt og samtidig en fornybar ressource.
Bagasse er et fiberrigt og vådt pulpmateriale, som presses til forskellige former for stabil fødevareemballage - fx takeaway beholdere og tallerkener. Det tåler alt fra -20 og op til 100 grader celcius, så bagasse emballagen kan anvendes i microovn.
Emballage i bagasse har to muligheder for genanvendelse – det er kompostérbar og det kan afbrændes og genanvendes til energi.
Træ er en fornybar ressource, og et materiale med en bred pallette af anvendelsesmuligheder – bl.a tallerkner, bestik og servietter.
Skåret træ, træets pulp eller cellulose kan alt sammen bruges til fremstilling af fødevareemballage. Til sidst kan det få en overfladebehandling i plastik eller simpelthen forblive i sin rå form.
Træemballage, som er limet, har den egenskab at kunne tåle helt ned til -18 og op til 200 grader celcius – så det både kan anvendes i ovn, microovn og frys.
Med eller uden en overfladebehandling i plastik kan emballagen bortskaffes som restaffald og genanvendes til energi. Uden en overfladebehandling kan emballagen også komposteres.
Papir og karton er fornybare ressourcer, som kan anvendes til fødevareemballage. Papir fremstilles af forskellige biomaterialer, der pulpes. Lægges det i lag, fås karton med sin mere faste struktur.
Anvendelsesmulighederne er mange og med coating, er der endnu flere – fx takeaway bokse, kaffekopper og poser. Fødevareemballage i papir og karton tåler -20 til 100 grader celcius. Det kan dermed anvendes i både microovn og fryser. Med coating kan det bedre modstå fugtigt og vådt indhold.
Har fødevareemballagen været i direkte kontakt med fødevarer kan det ikke genanvendes, men til gengæld brændes og genanvendes til energi.
PLA (polylactic acid) er en bioplast. Den adskiller sig fra traditionelt plast fordi den er fremstillet af fornybare biomasser såsom rødbeder, sukkerrør, majs.
Biomassen bliver malet i vand (kaldes wet milling). På den måde udskilles stivelsen som omdannes til glukose. Glukosen fermenteres til mælkesyre, som videre bliver omdannet til laktider. Sidst bliver disse polymeriseret og så har man PLA.
PLA kan anvendes til mange ting, fx engangsglas, beholdere og låg samt kaffebægre med PLA belægning. Som et termoplastik formes det til den rette emballage ved opvarmning.
PLA kan komposteres under de helt rette forhold i et industrielt kompostanlæg. Sorteres det med andet plast, kan det ikke genanvendes.
PET eller CPET er en af de mest almindelige plasttyper. Det er termoplast, der består af råolie og/eller naturgas. Sammen med RPET er det den eneste plasttype, som kan genanvendes til fødevareemballage.
Til fremstilling bearbejdes råolie og/eller naturgas til terephtalatsyre og ethylenglycol, som videre omdannes via kemiske processer til PET.
Med egenskaben som termoplast kan PET og CPET varmes og formes til mange – fx salatbakker og serveringbakker.
Ved genanvendelse skæres plasten op, smeltes og omformes, så det på den måde kan indgå i et kredsløb – faktisk er op til 80 % lavet af genbrugsmateriale.