Consumer experience, trends, Nyheder og Events, Nyheder, Emballage

Multisensory branding: Emballage der kan mærkes

01 feb. 2023 — Unboxing experience, ecommerce, webshop emballage, multisensory branding
Udskriv
logistik i fremtiden

Har du nogensinde tænkt over, hvordan det føles at åbne en ny IPhone; det flotte design, den bløde overflade og den tilfredsstillende lyd, når låget glider af? Et perfekt eksempel på multisensory branding, en teknik der benytter sig af flere sanser for at opbygge en unik oplevelse.

Har du nogensinde tænkt over, hvordan det føles at åbne en ny IPhone; det flotte design, den bløde overflade og den tilfredsstillende lyd, når låget glider af? Et perfekt eksempel på multisensory branding, en teknik der benytter sig af flere sanser for at opbygge en unik oplevelse.


LÆS OGSÅ...
unboxing-min.pngGuide til unboxing experience
green katalog-min.pngGreen webshop

Når vi taler om branding, tænker de fleste på logo, farver og markedsføring. Men i virkeligheden er oplevelsen af et brand langt mere end det. Det er en samling af indtryk, der akkumuleres gennem sanserne over tid, og som bidrager til vores generelle holdning til et brand.

 

Multisensory branding tager denne tankegang skridtet videre ved at integrere sanserne i branding processen. Dette omfatter elementer som duft, lyd, berøring, smag og syn. En utrolig effektiv teknik ifølge Aradhna Krishna*, der mener, at sanserne kan påvirke vores humør, meninger og endda minder. Og det i langt højere grad end ord nogensinde kan. 

Virkningen af multisensorisk branding er ikke til at overse. Beder man kunderne om spontant at tænke på et brand, taler mere end 50% om oplevelsen i forbindelse med produktet eller servicen*. Heriblandt udseende, følelse, lyd, lugt og smag. Dette er ikke overraskende, da vores hjerne er designet til at modtage information gennem alle sanserne for at opbygge en fuldendt forståelse af verden omkring os.

Så næste gang du åbner en emballage, kan du prøve at tænke på alle de sanser, der bliver aktiveret, og hvordan de påvirker din oplevelse af det pågældende brand. Måske vil du opdage, at multisensory branding er meget mere end bare en marketingtrend.

Et godt eksempel på multisensory branding er den velkendte Coca-Cola-flaske. Med alt fra den glitrende røde farve, den runde form, den tilfredsstillende lyd, når låget skrues af og til den kendte og elskede smag, formår Coca-Cola at skabe en unik multisensorisk oplevelse.

 

Virksomheder, der ønsker at tage skridtet videre med multisensory branding, bør starte med at undersøge deres nuværende strategi og overveje, hvordan de kan integrere sanserne i deres branding og emballage. Det kan være så enkelt som at vælge en unik duft til deres produkt eller en særlig form på deres emballage, eller så komplekst som at skabe en interaktiv oplevelse, der involverer alle fem sanser.

 

Skab en multisensorisk emballage med disse tips:

Få en håndgribelig oplevelse med unikke teksturer og overflader

Har du nogensinde modtaget en pakke med en helt unik tekstur eller overflade, der aktiverer din følelsessans, før du overhovedet har åbnet kassen? En emballage du bare ikke kan holde fingrene fra? Ikke rigtigt, vel? Men det er faktisk muligt at skabe en helt unik følelse gennem teknikker som overfladebehandling, diecutting og embossing/debossing.

touch2.jpg


Embossing/debossing

Kigger man nærmere på embossing er det en teknik, hvor mønstret/teksten trykkes op på emballagen og giver en tredimensionel effekt – som vi kender det fra blindskrift.

Debossing er en tilsvarende teknik, hvor mønstret i stedet trykkes ned i emballagen. Dette giver emballagen dybde og en mere eksklusiv følelse – perfekt til at fremhæve dit logo eller slogan på emballagen.


Lad din emballage give lyd fra sig

Lyde er med til at skabe en fuldent oplevelse og stærke associationer til dit brand. Tænk bare på den ikoniske lyd når du åbner en Coca Cola eller en pose Kims chips. Tænderne løber næsten i vand bare ved lyden.

Men er det også muligt at spille på høresansen, når det kommer til forsendelsesemballage? Ja, det er det. Overvej f.eks. kassens åbnings og lukkemekanismer: Giver din emballage en lyd, når den åbnes og lukkes? Kan lyden blive højere eller blødere, så den komplimenterer dit produkt?

Pas dog på ”sensory overload”.  Spørg bare Frito-Lay’s Sun Chips som oplevede dette på den hårde måde. Deres salg faldt nemlig markant som en konsekvens af en ubehagelig høj lyd fra emballagen (> 100dB).

 

Sæt farve på hverdagen

Farver og grafik er to af de mest anvendte værktøjer, når der skal skabes en unik unboxing experience – faktisk ofte de eneste to. Men kan du så bare vælge frit på farvehylden? Nej desværre. Farver kan skabe en række følelser og associationer, og det rigtige farvevalg er derfor afgørende for opfattelsen af dit brand.

Det rigtige farvevalg

Ifølge PANTONE Color Institute kan farver påvirke op til 85% af kundens købsbeslutning*. De kan påvirke vores følelser og produktopfattelse på mange måder. Røde farver er ofte forbundet med energi, hastighed og passion, mens blå farver er forbundet med ro, sikkerhed og tillid. Grønne farver kan symbolisere vækst, miljøbevidsthed og sundhed.

Hvad siger dit farvevalg om dine produkter og brand?

farverig emballage1.jpg


Duften af succesfuld emballage

 “You can close your eyes, cover your ears, refrain from touch and reject taste, but smell is part of the air we breathe” (Lindstrom, 2005*)

Men hvordan kan man aktivere lugtesansen gennem emballagen? En mulighed er de smarte rub-and-sniff stickers. Gnid forsigtigt fingeren henover stickeren og bliv mødt af en skøn aroma. En anden mulighed er at tilføje aromaposer til emballagen.

Ejvinds cookies har også formået af overføre den skønne duft fra bageriet – hele vejen til kundens dørtrin. Hvordan? Udelukkende ved at vælge en emballage uden syntetisk lugt, så kunderne i stedet bliver ramt af den lækre cookie duft.  

Smagssansen er en helt anden sag. Der er eksperimenteret lidt med spiselig emballage - men uden den store succes. En mulighed kan i stedet være at tilføje små smagsprøver til din forsendelse.

 

I en tid, hvor forbrugerne har adgang til et overflod af valg, er multisensory branding og emballage en game changer for virksomheder, der ønsker at skille sig ud. Så brug sanserne til at skabe en oplevelse, forbrugerne sent vil glemme.

 

Andre spændende artikler og guides

Kilder:

https://hbr.org/2015/03/the-science-of-sensory-marketing 
https://archive.researchworld.com/welcome-to-the-age-of-multisensory-digital-experiences/
https://www.bi.edu/research/business-review/articles/2019/08/multisensory-packaging-design/
Lindstrom, M. & Kotler, P. (2005).Brand sense build powerful brands through touch, taste, smell, sight, and sound. New York: Free press.
https://www.pantone.com/color-consulting/about-pantone-color-institute