Emballage udviklet med miljøet for øje spiller en afgørende rolle i disse tider. Mængden af naturlige ressourcer falder, og ikke-genbrugt plast forurener planeten, så bæredygtighed er vigtigere end nogensinde før.
Det stigende pres fra både forbrugere og regeringer betyder, at corporate social responsibility prioriteres højt i forbindelse med emballage. I takt med de øgede krav om ansvarlighed øges mulighederne for at indfri dem dog også. Faktisk forventes det globale marked for bæredygtig emballage at nå en værdi på næsten 413 milliarder dollars i 2027 med en årlig vækstrate på over 6 % fra 2018 til 2027 (Global Sustainable Packaging Market Outlook af Research Nester, 2019).
At være en del af den miljøvenlige løsning indebærer også en strømlining af logistikken ved hjælp af fx bæredygtige tiltag, der ikke blot fjerner unødvendige komponenter og processer, men også styrker effektiviteten. Det er til gavn for både planeten og bundlinjen.
Hvordan mindsker vi emballagens påvirkning af miljøet?
Vi kan arbejde med mange forskellige parametre. Det vigtigste er at have et mindset, der tager højde for miljøet på alle niveauer, hvilket fx kan ske ved at:
- Vælge genanvendelige materialer
- Genbruge materialer
- Bruge færre materialer i emballagen
- Fremstille emballage uden giftstoffer for at beskytte både miljøet og medarbejderne
- Bruge genbrugsmaterialer eller ansvarlige råmaterialer
- Bruge pakkemetoder, som er energibesparende
Der findes ingen egentlig definition på konceptet 'miljøvenlig emballage', men det drejer sig om at udvikle og anvende emballage, der belaster miljøet mindre eller ligefrem gavner miljøet. Det indebærer blandt andet en øget brug af livscyklusvurderinger (også kaldet LCA) som hjælp til at styre anvendelsen af emballage, så klimaaftryk, økologiske fodspor, energi- og ressourceforbrug, spild reduceres, og recycle tankegangen styrkes.
Det indebærer, at man kigger på alt lige fra de helt basale supply chain-funktioner til design og distribution, og derefter hele vejen gennem livscyklussen og frem til, at cyklussen starter forfra.
Det forbrugerne vil have
Miljøvenlig emballage indeholder naturlige materialer og ingen giftige kemikalier. Med andre ord er de sikre for både mennesker og miljø, og det er noget, forbrugerne værdsætter. Ny undersøgelse viser, at 57 % af forbrugerne vil betale mere for miljøvenlig emballage (Sustainable Packaging Unwrapped, GlobalWebIndex, 2019). Yderligere 42 % mener, at emballage lavet af genbrugsmaterialer eller bæredygtige materialer har afgørende indflydelse på deres købsvaner.
Konkurrencefordele
Derudover kan en emballagestrategi med miljøhensyn give konkurrencefordele, der kan forbedre brand image, tiltrække partnerskaber, øge kundeloyalitet, reducere risici og i sidste ende selvfølgelig understøtte hele menneskeheden.
Alternative råmaterialer til emballage
Miljøvenlig emballage starter med at vælge råmaterialer som fleksible og/eller monomaterialer, plantebaserede eller andre lignende alternativer. Disse kan integreres i en cirkulær supply chain og reducere energiforbruget.
Eksempler på reelle, innovative alternativer er:
- Træ kan omdannes til papir og pap og anvendes i mange forskellige emballageløsninger, der er bionedbrydelige og nemme at genbruge. Bølgepap kan leveres i en flad pakke for at spare plads under transporten og hurtigt samles med én enkelt bevægelse.
- Majsstivelse er et organisk materiale med egenskaber meget lig plastik. Den er perfekt til produkter, der kun bruges i kort tid, fx takeaway, og kan også bruges til formstøbt emballage, flasker, poser og pakkefyld.
- Svamperødder blandet med restprodukter fra landbruget kan bruges til at fremstille organisk emballage, der udgør et omkostningseffektivt alternativ til stabilisering af mindre genstande.
- Bagasse fremstilles af fibre fra sukkerrør og er særligt velegnet til at erstatte papiremballage i fødevareindustrien, fordi det nedbrydes meget hurtigere end plastik.
- Bambus vokser hurtigt og kan nemt genbruges. Det er et stærkt og holdbart materiale, som er fremragende til at beskytte produkter. Bambus kan bruges i stedet for bølgepap, skum og formstøbte materialer af papirfibre.
- Tang findes i rigelige mængder og bliver mere og mere populært som emballagemateriale, særligt i fødevareindustrien, da det er både organisk og miljøvenligt.
- Organiske stoffer som hamp, bomuld, tapioca og palmeblade kan bruges til at lave genanvendelige poser, som nedbrydes hurtigere end plastik.
- Bionedbrydelig plast og bioplast er velegnet som erstatning for plastik, når stabilitet er et afgørende parameter. Selve plasten kan genbruges, og de genbrugte materialer kan bruges til at fremstille spændebånd, testliners, strækfilm, pallet covering films, poser og meget mere.

De 3R'er: Mindre er mere… effektivt
Emballage med hensyn til miljøet øger effektiviteten, fordi den får mere ud af mindre ved at overholde de såkaldte 3 R’er: Reduce, Reuse og Recycle.
Reduce
Emballage med fokus på miljøet er optimeret med henblik på at reducere pakkens størrelse, pladsbehov, vægt – og dermed i sidste ende mængden af affald. Emballagen er fremstillet af stærkere, tyndere materialer end traditionel emballage, så produkterne kan beskyttes med et minimalt materialeforbrug. Et eksempel er multilayer-strækfilm, der er en tynd, men stadig meget holdbar strækfilm. Dermed kan det rigtige valg af emballage bidrage til at reducere klimaaftrykket.
Reuse
Emballage har generelt en kort livscyklus, men man kan få langt mere ud af emballagen ved at vælge genanvendelige råmaterialer, der understøtter en cirkulær supply chain. Yderligere kan miljøvenlig emballage være fremstillet, så den kan genbruges igen og igen samt returneres mange gange som fx pantning af flasker.
Recycle
At vælge genbrugsmaterialer eller genanvendelige materialer til produktion af emballage er afgørende for at overholde den stadig strengere miljølovgivning. Recycle- eller genbrugsemballage kan nedbrydes eller bruges i andre produkter, så værdien af de materialer, der oprindeligt blev brugt til at producere emballagen, maksimeres.
Bedre for planeten, bedre for forbrugerne
At skifte til et fokus på miljøet kræver optimering på tværs af hele værdikæden og emballagens livscyklus, men til gengæld er fordelene store: For logistikchefer betyder et mere miljøvenligt fokus fx, at der bruges færre materialer, og at de udnyttes bedre.
Emballage der belaster miljøet mindre tilfører mere værdi til supply chainen. Den er nemlig ikke kun god for planeten, men også i forhold til forbrugerne, der i højere og højere grad forventer, at brands passer på miljøet. NU er derfor det rigtige tidspunkt til at handle proaktivt for at indføre bæredygtige principper!
Læs hele trendrapporten her, hvis du vil vide mere om de nyeste trends inden for alt fra miljøvenlig emballage til AI, robotteknologi og big data.