Fokus på teknologi

d2b_Drupa_258x194.jpg

Drupa  2012

Drupa showet, der afholdes hvert fjerde år, er verdens største messe indenfor tryk og papir. Drupa dækker hele spektret indenfor maskiner, forbrugsvarer og andre produkter til produktionsprint. Denne rapport handler om digitale trykmaskiner og spørgsmål vedrørende papir. 

Drupa 2012 er blevet kaldt “B2 Drupa”, fordi så mange digitale trykmaskinproducenter har indført B2 ark-trykmaskiner.  Det er tydeligt, at det digitale er blevet mainstream indenfor trykkeribranchen, med den højeste hastighed nogensinde og den forbedrede kvalitet.

Her er en liste over de vigtigste digitale trykmaskiner, samt nogle af de væsentligste nyheder der blev præsenteret på Drupa.

 

Tørtoner ark-trykmaskiner


Ricoh C751 – A/C transfer system

ricoh751
Ricoh har introduceret et nyt toner system, der gør det muligt at trykke på kraftigt struktureret papir. Man får et fremragende trykresultat på Arjowiggins Creative Papers, når man benytter A/C transfer systemet.Xerox iGen150

xeroxiGen
iGen systemet har været længe på markedet og har fået etableret sig som en af de mest produktive tørtoner digitaltrykmaskiner. Den nye version har en højere hastighed, som navnet indikerer, op til 150 A4 sider i minuttet, med øget produktivitet via forbedringer af de automatiske kalibreringssystemer.  Den nye maskine er også i stand til at trykke på længere ark, op til 660mm.
Kodak NexPressnye trykfarver

kodaknexpress

Kodak har fortsat med at udnytte den 5. enhed på trykmaskinen med flere nye muligheder. Førhen, er den 5. enhed blevet brugt til specielle farver, sikkerhedsblæk mm.

De nye funktioner, der blev præsenteret på Drupa var guld tørtoner, perlemor trykfarve og neon tørtoner.


Konica Minolta bizhub C1100

En hurtigere version af den eksisterende 8000. Den vil kunne fås i 2013.


 

Trykmaskiner med flydende toner


HP Indigo 5600

indigo5600

Den nye HP Indigo 5600 Digital Press er en alsidig trykmaskine med en uovertruffen digital offset kvalitet til voksende virksomheder. Den er baseret på den gennemprøvede platform for HP Indigo press 5500, men har et væld af nye features:

 

Hastighed og produktivitet

  • Kan udskrive mere end to millioner farvesider eller fem millioner monokrome sider om måneden.
  • Ved hjælp af EPM (Enhanced Productivity Mode), kan maskinen udskrive farvejob med en hastighed på 90 sider i minuttet.

Tryk på syntetiske mediers (PVC, PET, Teslin® og PC)

  • Mulige anvendelser er ID- kort, kredit kort, medlemskort, gavekort mm.

UV Electro Ink
Med den nye HP Indigo UV Red ink, der udelukkende fås til 5600, er det muligt at trykke tekst eller stregkoder, der kun er synlige under UV lys.


HP Indigo 7600

indigo7600

Den nye HP Indigo 7600 Digital Press har højere hastighed og nye innovative muligheder.

 

On-press, on-demand, specielle effekter:
Strukturerede effekter—præget struktur kan laves for at give mediet et enestående boost af kreativitet.
Relief tryk—prægede effekter kan laves ved at bruge forskellige lag af transparent blæk direkte på materialet.
Digitale vandmærker— en ny metode kan tilbydes kunderne, ved at bruge tre lag af transparent blæk.

Banebrydende hastighed og produktivitet:
Maskinen er hurtigere og mere produktiv, udskriver op til fire millioner farvesider per måned med høj rentabilitet. 
Ved brug af EPM (Enhanced Productivity Mode), stiger produktionen markant med 33% til 160 farvesider per minut.


HP Indigo 10000

indigo10000

HP Indigo 10000 Digital Press, B2 Indigo trykmaskinen, giver banebrydende høj produktivitet og bredt anvendelsesområde.

  Banebrydende produktivitet og forbedret rentabilitet
3450 B2 farvesider i timen; 4600 B2 ark i timen med EPM (Enhanced Productivity Mode).

Altsammen med den kendte Indigo kvalitet og fleksibilitet
Udviklet til at levere en stor farveskala og det største udvalg af materialer.


Miyakoshi 30NX 8000

miyakoshi30nx

Miyakoshi systemet er ikke klar til at blive solgt kommercielt endnu, og når det er, sker det sandsynligvis i Asien frem for i Europa. Teknologien ligner HP Indigo, da den benytter ultra fine flydende tonerpartikler, men i modsætning til HP Indigo, bruger den 1 enhed per farve svarende til en offset trykmaskine.Inkjet B2 ark digitale trykmaskine

Konica Minolta/Komori – KM1

KM1 er et samarbejde mellem Konica Minolta og Komori. Denne højhastigheds B2 trykmaskine i høj kvalitet, bruger UV hærdende trykfarver. Disse trykfarver fungerer godt sammen med materialer der har lav absorption, såsom almindelig bestrøget papir, men fungerer mindre godt med ubestrøget papir.

I øjeblikket, eksisterer der kun en prototype af denne maskine og trykprøver blev vist bag glas ved messen.Delphax Elan

delphax

Elan, der er baseret på Memjet inkjet teknologi, er noget nyt for Delphax, der ellers er kendt for deres tørtoner maskiner.

Dette B2 ark-baserede system er rettet mod forlag. Delphax arbejder på et coatingssystem til denne maskine, som gør det muligt at arbejde med en bredere vifte af standard materialer.

På Drupa blev der udelukkende brugt inkjet optimeret papir og kvaliteten var acceptabelt både for forlag og almindelig print.


Ink Jet rulle baserede digitale trykmaskiner


HP WebPress

hpwebpress

Den nyeste HP WebPress blev vist; T400 er nu 100 cm lang. T400 er en af de hurtigste og mest produktive, rettet mod forlag , direct mail og tryk af aviser.

Den bruger drop on demand thermal inkjet teknologi og stråler en speciel pre-coat på papiret før tryk på billedområdet, så pigmentet fæstnes bedre på overfladen. Dette bindemiddel er med til at gøre at WebPress kan bruges til flere forskellige materialer og giver gode resultater på ethvert ubestrøget offset papir. For at opnå de bedste resultater, bør man bruge inkjet optimeret papir.


Kodak Prosper 6000

img

Kodak’s nyeste trykmaskine, er en hurtigere version af Prosper systemet. Den bruger en continuous ink jet technology der kaldes “Stream”. Termiske impulser deler blækstrålen i mindre og større dråber, de største bruges til papiret, mens de mindre kan deles og genbrugt.

Xerox CiPress 500

Den trykfarve der bruges i CiPress systemet, er harpiksbaseret fast trykfarve tilsvarende til det der blev brugt i Tektronix systemer (Xerox opkøbte Tektronix i 2000) og bliver nu brugt i Xerox Cube trykmaskiner.

Trykfarven sprøjtes på materialet mens det er varmt, men størkner hurtigt på overfladen. Ifølge Xerox, er fordelen ved denne type trykfarve, at i modsætning til vandig trykfarve, er der ingen problemer med at trykfarven trænger ind i papiret.

CiPress fungerer med standard ubestøget papir, også med lette gramvægte, men fungerer muligvis ikke med bestrøget papir, da de glattere overflader ikke giver trykfarven mulighed for at klæbe til papiret.

Andre

Impika, den franske fabrikant tilføjede iPrint eXtreme til deres sortiment. 711mm lang rullebaseret trykmaskine der kan køre med en hastighed på op til 375m/min. Samtidig lancerede Impika HD (high density) trykfarver, for at forbedre farvetætheden, og har nu et system der kan tilføjes til et offset system for at opnå højhastighedspersonificering.

Océ, lancerede ColorStream 3700. Da den er baseret på Colorstream 3500, er disse maskiner baseret på Océ’s egen teknologi frem for på Miyakoshi MJP600, som de tidligere modeller var baseret på.

Skrevet af Richard Saunders (Intertek)